Home > Monumenten > Standbeelden Johannis de Rijke, Colijnsplaat
Voorlezen Tekstgrootte

Standbeelden Johannis de Rijke, Colijnsplaat

Standbeeld Johannis de Rijke

Het standbeeld van Johannis de Rijke, op de kop van de Noordelijke havenpier te Colijnsplaat

Standbeeld Johannis de Rijke

(door Keisuke Serizawa uit Japan)

De onthulling werd verricht op 5 december 2000 - de geboortedag van de Rijke - door de Commissaris van de Koningin in Zeeland, de heer drs. W.T. van Gelder. In aanwezigheid van familie, diverse genodigden en een Japanse delegatie. Het beeld werd gerealiseerd door Stichting Johannis de Rijke uit Colijnsplaat. Uitgevoerd in natuursteen. Is een kopie van het beeld wat staat in de Japanse stad Nagoya, daar onthuld in 1987. Beeldhouwer is Keisuke Serizawa uit Japan.

Wie was Johannis de Rijke?

Johannis de Rijke, waterbouwkundige, geboren 5 december 1842 te Colijnsplaat en overleden 20 januari 1913 te Amsterdam, heeft van 1873 tot 1903 als waterbouwkundige gewerkt voor de Japanse regering.

Vanaf 1891 bekleedde hij op het Japanse ministerie van Verkeer en waterstaat een functie die gelijkstond aan die van staatssecretaris.

Op 17 januari 1913 werd hij benoemd door koningin Wilhelmina tot Ridder in de Orde van Nederlandse leeuw.

Borstbeeld Johannis de Rijke

(door Noriko Saito, Japan)

Ter gelegenheid van de 400 jaar Nederlandse-Japanse handelsbetrekkingen in 2000, werd door het Kimura fonds uit Japan een borstbeeld geschonken aan het dorp Colijnsplaat.

Op 15 mei 2000 werd het beeld onthuld door o.a. een kleinzoon van Johannis de Rijke, Joop de Rijke, diverse andere familieleden en de voorzitter van het Kimura fonds. Het staat op de hoek van de Havelaarstraat/Oost-Kerkstraat, vlak bij het geboortehuis van Johannis de Rijke. Dit was naar alle waarschijnlijkheid Oost-Kerkstraat 9, aldaar.

Borstbeeld is uitgevoerd in brons en staat op een natuurstenen sokkel. Rondom het beeld heeft de gemeente Noord-Beveland bestrating en afscheidingspalen geplaatst.

Beeldhouwer is Nóriko Saito, Maeda Environmental Art Co.Ltd uit Japan.

Borstbeeld Johannis de RijkeBijschrift borstbeeld Johannis de Rijke

Foto’s: M.J. Geelhoed, Colijnsplaat (2001)

Contact

Gemeentehuis

Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke
Tel.: 14 0113
E-mail: info@noord-beveland.nl

Postadres

Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke

Meer contactinformatie en openingstijden

Volg de gemeente Noord-Beveland:

Twitter  Facebook