Het is groen en niet grijs!

Gegevens bekendmaking
Soort bekendmaking: Mededelingen
Publicatiedatum: 29-07-2020
Bekendmaking heeft betrekking op: Heel Noord-Beveland

We zijn al goed bezig met z’n allen. Maar het kan nog beter! In uw grijze container zit nog steeds circa 40% gft-afval. Gft-afval hoort in de groene container. Van gft-afval kunnen we compost maken en dus hergebruiken. Om de hoeveelheid gft in de grijze container terug te dringen, is de gemeente Noord-Beveland de campagne “Het is groen en niet grijs” gestart. Als al het gft-afval op een goede manier gescheiden wordt, komt de gemeente dicht bij de doelstelling van het Uitvoeringsprogramma VANG (Van Afval Naar Grondstof), namelijk 100 kg restafval per jaar. Minder groente, fruit en tuinafval in de grijze container, dat wil de gemeente Noord-Beveland bereiken met haar campagne ‘Het is groen en niet grijs’.

Tips

Hoe voorkom ik stank in de gft-container?

Houd u gft-container droog. Laat uw gft daarom zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit. Vocht in de container zorgt voor rotting en vieze luchten. Plaats de container in de schaduw (niet in de volle zon). Maak de container schoon met schoonmaakazijn.

Hoe voorkom ik ongedierte in de gft-container?

Zout, kalk en hedera (klimop) is een uitstekend middel tegen ongedierte in uw container. Maden kunnen er niet tegen en gaan dood. Ook verse lavendel helpt. Doe zo nu en dan de container op een kier. Dat kan door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen. Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Hang mottenballen in de container, bijvoorbeeld in een panty of oude sok, vastgemaakt aan het handvat. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Wikkel vlees- en visresten in een krant. Laat de container bij langere afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.

Wat kan ik doen tegen voedselverspilling?

Jaarlijks gooien wij 135 kilogram voedsel weg per persoon. Ga niet boodschappen doen met een lege maag, uit onderzoek blijkt dat wij dan meer inkopen doen. Maak vooraf een boodschappenlijstje en wees alert op de houdbaarheidsdata. Let ook op de first in first out in de voorraadkast. Weeg en meet de juiste porties af en maak verse producten op tijd op. Toch teveel gekookt? Vries het in.

Hoe wordt gft-afval opnieuw gebruikt?

Het gft-afval gaat op een grote hoop, hier wordt het geïnspecteerd op elementen die er niet tussen horen en dus verwijderd moeten worden. Na deze controle wordt het gft-afval gezeefd in harde en zachte materialen. Van de harde delen (takken) wordt binnen 2/3 weken compost gemaakt. De zachte delen (appelschillen, bloemen) worden vergist tot biogas en uit het biogas wordt bijvoorbeeld weer groene stroom gewonnen. Gft wordt dus 100% gerecycled. Gft-afval wordt om die reden apart ingezameld en verwerkt. Dit is voordeliger als het te verbranden samen met het restafval en sowieso is het veel beter voor de natuur.