Koolmonoxide is een sluipmoordenaar

Gegevens bekendmaking
Soort bekendmaking: Mededelingen
Publicatiedatum: 11-03-2020
Bekendmaking heeft betrekking op: Heel Noord-Beveland

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het is een zeer giftig gas, dat je niet ruikt en niet proeft. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging is vaak een combinatie van een defect of slecht onderhouden gastoestel, geiser of cv-installatie en onvoldoende ventilatie. Als er te weinig zuurstof is, neemt de kans op een koolmonoxidevergiftiging toe. Neem zelf maatregelen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen:
• Laat de kachel, cv-ketel of geiser ieder jaar controleren door een erkend installateur. Doe dit niet zelf. Een verkeerde afstelling vergroot de kans op een onvolledige verbranding.
• Heeft u een open haard? Laat de schoorsteen elk jaar vegen om verstopping te voorkomen.
• Zorg altijd voor voldoende luchttoevoer en ventilatie. Sluit bijvoorbeeld ventilatieroosters in de woning nooit af.
• Plaats minstens één koolmonoxidemelder in huis, en doe dat op de juiste plaats!

Ken de symptomen

Het herkennen van een koolmonoxidevergiftiging is lastig, omdat de symptomen lijken op die van griep. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Snel duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt u bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.
Meer informatie over koolmonoxidevergiftiging en hoe je het kunt voorkomen staat op: www.ZeelandVeilig.nl/gevaren/brand.