Terug van vakantie? Spoel de kranen direct door!

Deze pagina is gearchiveerd op 15-09-2019.
Gegevens bekendmaking
Soort bekendmaking: Mededelingen
Publicatiedatum: 14-08-2019
Bekendmaking heeft betrekking op: Heel Noord-Beveland

Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Komt u thuis van vakantie, spoel dan direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! Vang het water op in bijvoorbeeld een emmer en gebruik het in en om het huis.

Doorspoelinstructie van Evides

Om de leidingen in uw huis op een efficiënte wijze door te spoelen adviseren wij u de volgende volgorde:
1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
2. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit. Daarna de kranen die verder weg zitten van de watermeter.
3. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop.
Of bekijk het instructiefilmpje op: https://www.evides.nl/drinkwater/kraan-doorspoelen
Voorkom inademing van waterdruppeltjes
Let bij het doorspoelen van de douchekop of tuinslang met sproeier op dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een washandje over de sproeikop te plaatsen. Zo voorkomt u dat u de waterdamp inademt die mogelijk kan leiden tot een legionellabesmetting met een longontsteking of de zogeheten veteranenziekte als gevolg.

Tip: Vang het water op

Het water dat je doorspoelt, kun je natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende huishoudelijke klusjes. Of vang het water op en maak de planten binnen én buiten weer blij. Wel zo duurzaam!