Wat moet ik doen met een regenton in de winter?

Deze pagina is gearchiveerd op 18-01-2020.
Gegevens bekendmaking
Soort bekendmaking: Mededelingen
Publicatiedatum: 18-12-2019
Bekendmaking heeft betrekking op: Heel Noord-Beveland

Laten we beginnen met de regenton die u heeft. Er zijn veel verschillende kwaliteit regentonnen. De één kan beter tegen vorst dan de andere, maar wat is nou écht goed voor uw regenton? Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken. Om dit te voorkomen gaan wij hieronder uitleggen wat u kunt doen.

  1. Zoals beschreven, zorg er ten alle tijd voor dat de regenton leeg is. Er kan altijd een klein laagje in de regenton overblijven, maar dit zorgt niet voor vorstschade.
  2. Zorg er voor dat het kraantje van uw regenton open staat tijdens de winterperiode. Mocht er toch water via uw regenpijp binnen komen, dan zal dit er direct ook weer uitgaan.
  3. Indien u een regenton vulautomaat gebruikt en een zomer en winterstand heeft, dient u deze op winterstand te zetten. De vulautomaat zorgt er dan voor dat er geen water meer in uw regenton komt. Wij raden een vulautomaat met winterstand ten alle tijde aan!

Voor het leegmaken van uw regenton kunt u het beste de regenton afkoppelen. Haal dan de deksel van de regenton af en kiep deze om, zodat al het water uit uw ton gaat. Dit geldt alleen voor de kleine regentonnen, want een grote regenton wordt moeilijk om om te kiepen. Bij een grote regenton kunt u gebruik maken van het kraantje of van het winter aftappunt. Het winter aftappunt zit onderin de regenton aan de voorkant of zijkant. Bij sommige regentonnen staat "Wintervast". Dit betekent niet dat de regenton helemaal vol kan blijven zitten, maar dat overtollig water onder de kraan geen schade zal aanbrengen aan uw regenton.