Geen vuur maken in de tuin (20-05-2019)

Vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig, maar het mag niet. Afval, zoals bewerkt hout, snoeihout en oud papier, verbranden is zonder meer verboden. Dat is al sinds 2003 zo. Wat wel mag is barbecueën en koken, zolang dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. Tuinfakkels en een kleine vuurkorf zijn ook toegestaan, maar hierin mag u uitsluitend kurkdroog onbewerkt hout stoken.

Stooktips

Stook alleen met schoon en droog hout en probeer rekening te houden met de weersomstandigheden en windrichting. Het is voor de buren niet prettig als rook bij hen naar binnen waait. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen er veel last van hebben. Gebruik zo mogelijk vuurpotten die op gel branden. Die veroorzaken minder vervuiling dan houtvuur in een vuurkorf. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder overlast dan een barbecue op houtskool of briketten. En stook niet bij mistig of windstil weer, zeker in dichtbevolkte gebieden. De kans op overlast is dan groot.

Wat nooit mag is geïmpregneerd of geverfd hout verbranden, daarbij komen schadelijke stoffen vrij en is dus slecht voor het milieu. Gebruik altijd schoon hout dat kurkdroog is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Bovendien stinkt het. Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.  Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.

Boetes

Behalve barbecueën, koken, tuinfakkels en een vuurkorf is feitelijk elk vuur verboden. Overtreding levert boetes op van vele honderden euro's. Zowel de politie als de gemeente kunnen een boete opleggen. U kunt overtredingen melden bij de gemeente, politie en bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).