Meld verdachte situaties! (07-10-2019)

Deze pagina is gearchiveerd op 28-02-2020.

De politie, verzekeringsmaatschappij ZLM en de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Reimerswaal vragen u om verdachte situaties te melden. De dagen worden weer korter en de donkere avonden komen er aan. Een goede reden om extra te letten op verdachte personen en situaties. Ziet u iets verdachts? Meld dit dan bij de politie via 112.

Klopt dat wel?

U ziet iemand in uw buurt die bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? Maar u voelt toch dat het niet klopt. Ook bij twijfel belt u de politie.

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn. Let daarom op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. Veel inbrekers bereiden zich namelijk voor op een inbraak. Zij kiezen een huis uit, bedenken hoe makkelijk ze binnenkomen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal te halen is. Ook kijken ze hoe snel ze kunnen vluchten en of buurtbewoners opletten. Ziet u bijvoorbeeld iemand speurend rondlopen, binnenkijken bij huizen, voelen aan deuren/ramen of ander verdacht gedrag? Bel dan meteen de politie.

Wat kunt u zelf doen?

Let bij uzelf en/of bij uw buren op aanwijzingen: takjes tegen of  papiertjes tussen de deur, krijtmarkeringen op/vlakbij een huis of een foldertje dat dagenlang uit de bus steekt. Dit zijn aanwijzingen die inbrekers kunnen achterlaten om te zien of iemand thuis is. Meldt deze aanwijzingen bij de politie.

Om de veiligheid in uw wijk te bevorderen kunt u zich aansluiten bij een Buurt(Whats)App groep. Hierin kunt u verdachte situaties/personen melden. Is er nog geen Buurt(Whatts)App groep? Start dan zelf een groep.
 
Ziet u een verdacht persoon? Spreek hem/haar dan aan. Vraag of hij/zij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is diegene zich inderdaad aan het voorbereiden op een inbraak. Dan zal hij/zij zich betrapt voelen en zich misschien hierdoor bedenken. Durft u dit niet? Bel dan de politie.

Wat wil de politie weten?

Als u belt met een melding van een verdacht persoon, geeft u door wat en wie u ziet. Het  is belangrijk om een duidelijke omschrijving van het uiterlijk van deze persoon door te geven. Schrijf daarom op wat u zag:

  • lengte (groter of kleiner dan uzelf);
  • postuur;
  • leeftijd (schatting);
  • haarkleur;
  • kapsel;
  • kleding (kleur en soort);
  • tas of rugzak (kleur en soort);
  • opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken en
  • welk vervoersmiddel (merk, model, kleur en kenteken).

Liever een keer te veel, dan te weinig

Ook bij twijfel belt u de politie op 112. De politie komt liever een keer te veel, dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen!  80% van de woninginbraken lost de politie namelijk op door oplettendheid van buren. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet. Maar bel de politie op 112, als u een verdachte persoon of situatie ziet.