Veelgestelde vragen nieuwe afvalcontainers Noord-Beveland

Veelgestelde vragen nieuwe afvalcontainers Noord-Beveland

1. Waarom worden de afvalcontainers vervangen?
Onze afvalcontainers zijn aan vervanging toe. Ze zijn ruim 20 jaar in gebruik. De vervanging is niet meer uit te stellen, want steeds meer containers gaan kapot.

2. Wanneer krijg ik nieuwe containers?
De nieuwe containers worden in juni verspreid. U krijgt tegen die tijd een brief van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) waarin alles wordt uitgelegd en waarin staat wanneer u uw nieuwe containers krijgt. Op https://noord-beveland.dbics.nl/ vindt u ook meer informatie.

3. Ik heb gehoord dat er een brief over containers is gestuurd, maar niet aan mij. Klopt dat?
Aan ieder adres waar nu containers voor PMD+ en gft worden gebruikt, is een brief gestuurd. Als u deze containers heeft en u heeft geen brief ontvangen, dan kunt u contact opnemen met DBI Container Service via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

4. Moet ik thuisblijven voor het omruilen van de containers?
Nee, u hoeft niet speciaal thuis te blijven. De nieuwe containers worden zo dicht mogelijk bij uw woning afgeleverd. U kunt uw oude containers LEEG aan de straat zetten op de ophaaldag.
Op de nieuwe containers zitten adresstickers zodat u eenvoudig kunt zien welke container voor u is. U mag de adresstickers niet verwijderen.

5. Waar moet ik mijn oude containers neerzetten?
U moet de oude containers op de gebruikelijke aanbiedplaats klaarzetten.

6. Hoe moet ik mijn oude container leeg krijgen?
In de brief van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) staat wanneer de containers geleegd worden. Ook als uw container nog niet vol is, is dit het laatste moment waarop u de oude containers kunt laten legen.

7. Mijn oude container is niet opgehaald op de dag die in de brief staat, wat moet ik doen?
Het kan zijn dat het niet gelukt is om alle oude containers op de geplande dag op te halen. Uw containers worden zo snel mogelijk op de volgende dag opgehaald. U kunt uw containers gewoon buiten laten staan. Als uw containers na 2 dagen nog niet zijn opgehaald, neem dan contact op met DBI Container Service via noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

8. Krijgt iedere woning in de gemeente Noord-Beveland nieuwe containers?
Nee, bewoners die gebruikmaken van een (ondergrondse) verzamelcontainer en woonachtig zijn in een appartement (Amaliahof, Alexiaplein, MFA Kortgene en Dijkdreef), krijgen geen containers.

9. Hoe herken ik mijn nieuwe containers?
De nieuwe containers hebben een adressticker op de zijkant, zodat u uw eigen containers gemakkelijk kunt herkennen. Ze worden zo dicht mogelijk bij uw woning neergezet, maar wel op de openbare weg. De adressticker mag u er niet afhalen. Alleen nieuwe containers met een adressticker met barcode en een tag worden geleegd.

10. Welk containers krijg ik?
Alle woningen, met uitzondering van de woningen die gebruikmaken van een (ondergrondse) verzamelcontainer, krijgen standaard twee nieuwe containers:
- PMD+ bak: de container voor plastic verpakkingsafval, metalen (blik) verpakkingsafval en drankenkartons, en het beetje restafval dat overblijft, is grijs met een grijze deksel met de opdruk PMD+.
- gft-container: de container voor groente-, fruit- en tuinafval + etensresten is grijs met een grijze deksel en een groene kleurclip met de opdruk GFT.
Woningen die zijn aangesloten op een (ondergrondse) verzamelcontainer ontvangen alleen een gft-container, op de appartementen Amaliahof, Alexiaplein, MFA Kortgene en Dijkdreef na.

11. De nieuwe containers hebben nieuwe kleuren, welke kleur is voor welk afval?
- De grijze container met grijze deksel met opdruk PMD+ is voor PMD+ (plastic verpakkingsafval, metalen (blik) verpakkingsafval en drankenkartons, en het beetje restafval dat overblijft na goede afvalscheiding). Er zit ook een PMD+ sticker op deze container.
- De grijze container met grijze deksel en een groene kleurclip met de opdruk GFT is voor gft (groente-, fruit- en tuinafval, dus ook rauwe en gekookte etensresten).
De afvalsoort staat ook in reliëfletters gegraveerd in de kleurclip op de deksel.

12. Hoe groot zijn de containers?
De containers hebben een inhoudsmaat van 240 liter. De afmetingen zijn ongeveer: lengte 740 mm, breedte 580 mm en hoogte 1100 mm. Er zijn geen andere maten beschikbaar.

13. De nieuwe container is kleiner of groter dan mijn oude container, hoe kan dat?
Er zijn diverse inhoudsmaten in omloop, een situatie die is ontstaan vanuit het verleden. Vanwege containerbeheer is er gekozen voor één standaard inhoudsmaat voor de nieuwe containers, namelijk 240 liter. Dit is voldoende groot om PMD+ kwijt te kunnen en voldoende groot om gft (+etensresten) kwijt te kunnen.

14. Wat als er iets stuk is aan mijn nieuwe container?
Als er iets stuk is aan uw container, meldt u dit zo snel mogelijk bij DBI Container Service via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03. Indien er vanaf juli 2020 iets stuk is aan uw container, dan kunt u zoals gebruikelijk contact opnemen met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) via telefoonnummer 0900 – 44 33333.

15. Ik heb geen containers ontvangen. Wat nu?
Neem contact op met DBI Container Service via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

16. Het aantal geleverde containers klopt niet. Wat nu?
Neem contact op met DBI Container Service via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

17. Wat gebeurt er met mijn oude containers?
De oude containers worden gerecycled. De nieuwe containers bestaan voor 98% uit gerecycled materiaal, waarvan het grootste deel uit ingezameld huishoudelijk plastic verpakkingsafval en een deel uit oude afvalcontainers.

18. Mag ik mijn oude container(s) ook houden?
Nee, de oude containers zijn eigendom van de gemeente. Wij willen de oude containers weer terug hebben om ze tot nieuwe grondstoffen te laten verwerken. U heeft ook niets aan uw oude containers, omdat die niet meer geleegd worden.

19. Kan ik de nieuwe container(s) weigeren?
Nee, de containers horen bij de woning. U moet uw afval scheiden met de inzamelmiddelen van de gemeente.

20. Mag ik meer dan één container voor PMD+ afval of gft aanvragen?
Standaard heeft iedere woning één PMD+ bak en één gft-container. Wilt u meer containers voor PMD+ en/of gft, dan kunt u dit doorgeven aan DBI Container Service via telefoonnummer 085 – 822 44 03. Een extra PMD+ container kost u jaarlijks wel extra geld via de afvalstoffenheffing (€ 134,50).  Aan een extra gft container zijn geen kosten verbonden. Er geldt een maximum van één extra container per afvalsoort.

21. Waarom moet ik nu al reageren terwijl het nog tot juni 2020 duurt voordat ik de containers krijg?
In de hele gemeente gaat het om ongeveer 9.000 containers. We hebben de tijd nodig om de bestellingen voor extra gft-containers en gratis keukenbakjes te verwerken en te leveren.

22. Ga ik bij de nieuwe containers betalen per lediging? Of per kilo?
Nee, u hoeft niet te gaan betalen per keer dat u de container laat legen of per gewicht. Het afval per container wordt niet gewogen. U betaalt zoals u nu gewend bent een vast bedrag per jaar (afvalstoffenheffing)

23. Tot wanneer kan ik een gratis keukenbakje en/of één extra gft-container bestellen?
U kunt tot uiterlijk 6 mei 2020 kiezen voor een gratis keukenbakje en/of één extra gft-container. U geeft dit digitaal door op https://noord-beveland.dbics.nl/ Met uw persoonlijke inloggegevens in de brief van de gemeente kunt u inloggen en via de link ‘keuze containers’ kunt u uw keuze(s) aangeven. Kunt u geen gebruik maken van internet? Dan kunt u uw keuze(s) doorgeven via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

24. Aan wie geef ik door dat ik een gratis keukenbakje en/of een extra gft-container wil?
U kunt tot uiterlijk 6 mei 2020 kiezen voor een gratis keukenbakje en/of één extra gft-container. U geeft dit digitaal door op https://noord-beveland.dbics.nl/ Met uw persoonlijke inloggegevens in de brief van de gemeente kunt u inloggen en via de link ‘keuze containers’ kunt u uw keuze(s) aangeven. Kunt u geen gebruik maken van internet? Dan kunt u uw keuze(s) doorgeven via mailadres noord-beveland@dbics.nl of via telefoonnummer 085 – 822 44 03.

25. Waar is het keukenbakje voor bedoeld?
Groente, fruit en etensresten verdwijnen nog vaak in de PMD+ bak. Een keukenbakje maakt het makkelijker om deze resten te scheiden. Dit blijkt uit ervaringen van gebruikers uit andere gemeenten. Het bakje is klein en past op het aanrecht of in een kastje. U kunt een 5 liter bakje met afsluitbare deksel krijgen (met eenmalig een geurfilter en composteerbare afvalzakjes).

26. Ik ben te laat met doorgeven dat ik een extra gft-container en/of gratis keukenbakje wil. Wat nu?
Zolang de website/telefoonlijn van DBI Container Service is geopend, kunt u contact opnemen met DBI via mailadres noord-beveland@dbics.nl telefoonnummer 085 – 822 44 03. U komt dan op een verzamellijst terecht. Deze lijst wordt aansluitend na de laatste uitzetronde afgewerkt.

27. Waarom hebben de nieuwe afvalcontainers een adressticker met een barcode en een tag?
Via de adressticker en tag worden containers aan een adres gekoppeld. Hierdoor weten we exact hoeveel containers er uitstaan. Dit is nodig om het proces goed te kunnen beheersen. Niet geregistreerde containers worden hierdoor ook niet meer geleegd en containers kunnen alleen maar op de vastgestelde ledigingsdag worden aangeboden. Door het uitlezen van de tags kunnen we slimmere routes maken. Ook kunnen we zien hoeveel containers de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) per dag leegt. Door de adressticker zijn uw eigen containers gemakkelijk te herkennen. Doordat iedere container een uniek nummer heeft, kunnen we eventueel uitgevoerde reparaties, wijzigingen en vervangingen van containers registreren. We registreren geen informatie op naam en ook geen hoeveelheden afval. Er wordt dus geen afval gewogen.

28. Wat is een tag?
De tag zelf is een metalen draadje in de sticker die op de container is geplakt. De tag zelf bevat niet meer informatie dan een uniek nummer. Dus iedere container krijgt daarmee een uniek nummer.

29. Kan ik ook een container zonder tag ontvangen?
Nee, u kunt geen container zonder tag krijgen. Containers zonder tag of adressticker met barcode worden niet geleegd.

30. Verandert er iets aan de inzameldagen?
Nee, de inzameldagen blijven hetzelfde voor 2020. Op de afvalkalender kunt u zien wanneer de inzameling is.

31. Waarvoor is de PMD+ sticker op mijn container?
Dit is als herinnering welk afval in deze container hoort. PMD+ staat voor plastic verpakkingsafval, metalen (blik) verpakkingsafval en drankenkartons, en het beetje restafval dat overblijft bij goed scheiden van herbruikbare grondstoffen.