Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Gft-afval

1. Wat is gft-afval?
Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Denk aan koffieprut, appelschillen, uitgebloeide bloemen, etensresten en nog veel meer. Een flink deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit gft.

2. Waarom wordt gft gescheiden?
Gft kunnen we hergebruiken. Van gft kan compost en biogas gemaakt worden en dit kunnen we gebruiken om de aarde te voeden en planten te laten groeien. Gooi gft daarom altijd gescheiden in de gft-container.

3. Wat mag er wel en niet in de gft-container?
Over het algemeen mag u al uw groente-, fruit-, etensresten en tuinafval in de gft-container gooien. Vlees- en visresten gaan snel stinken, verpak ze daarom in een krant; dit mag bij het gft. Laat etensresten uitlekken en gooi het droog in de gft-container.

Overzicht wat wel of niet bij gft

Weet u niet of uw afval bij het gft-afval hoort? Check het op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

4. Hoe voorkom ik stank in de gft-container?
Houd u gft-container droog. Laat uw gft-afval daarom zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit. Vocht in de container zorgt voor rotting en vieze luchten. Plaats de container in de schaduw (niet in de volle zon). Maak de container schoon met schoonmaakazijn.

5. Hoe voorkom in ongedierte in de gft-container?
Zout, kalk en hedera (klimop) is een uitstekend medicijn tegen ongedierte in uw container. Maden kunnen er niet tegen en gaan dood. Ook verse lavendel helpt. Doe zo nu en dan de container op een kier. Dat kan door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen. Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Hang mottenballen in de container, bijvoorbeeld in een panty of oude sok, vastgemaakt aan het handvat. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Wikkel vlees- en visresten in een krant. Laat de container bij langere afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.

6. Hoe wordt gft-afval opnieuw gebruikt?
Het gft-afval gaat op een grote hoop, hier wordt het geïnspecteerd op elementen die er niet tussen horen en dus verwijderd moeten worden. Na deze controle wordt het gft-afval gezeefd in harde en zachte materialen. Van de harde delen (takken) wordt binnen 2/3 weken compost gemaakt. De zachte delen (appelschillen, bloemen) worden vergist tot biogas en uit het biogas wordt bijvoorbeeld weer groene stroom gewonnen. Gft wordt dus 100% gerecycled. Gft-afval wordt om die reden apart ingezameld en verwerkt. Dit is voordeliger als het te verbranden samen met het restafval en sowieso is het veel beter voor de natuur. 

7.Ik heb een keukenbakje ontvangen, waar kan ik bio-zakjes en geurfilters verkrijgen voor in het bakje?
Bio-zakjes zijn in verschillende winkels te koop, let er wel op dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. De geurfilters zijn te bestellen via internet. Als u zoekt op universeel koolstof geurfilter, komt u op geschikte filters. Deze zijn op maat te knippen en worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor kattenbakken.

Algemeen

1. Wat is afval scheiden?
Door afval gescheiden weg te gooien, kunnen we het opnieuw gebruiken om er nieuwe materialen mee te maken. Dat noemen we afval scheiden. In Nederland wordt al goed afval gescheiden, maar dit kan nog beter. Op de website van Milieu Centraal leest u nut en fabels over afval scheiden.

2. Waarom is afval scheiden nodig?
Goed gescheiden afval kunnen we opnieuw gebruiken. Al dit ‘nuttige’ afval wordt verbrand als we het met het restafval weggooien. Dat kost geld, is slecht voor het milieu en is simpelweg niet nodig.

3. Wat gebeurt er met het gescheiden afval?
Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (GFT), klein chemisch afval, plastic- en metaalverpakkingen, drankenkartons, elektrische apparaten, grof tuinafval en textiel worden allemaal apart verwerkt en hergebruikt. Van dit ‘nuttige’ afval wordt veel nieuw materiaal en producten van gemaakt, zelfs mobiele telefoons! Soms komt het voor dat gescheiden afval heel vervuild is. Dat betekent dat er veel afval bijzit dat er niet bij hoort. In dat geval wordt het gescheiden afval alsnog noodgedwongen verbrand.

4. Wat levert het mij op als ik afval scheid?
Met afvalscheiding levert u een bijdrage aan een beter milieu: afval scheiden spaart grondstoffen en energie.

5. Waar kan ik afval kwijt wat niet in mijn container past?
Dit kunt u laten ophalen als grof vuil of aanbieden op de milieustraat.

6. Waarom is goed afval scheiden nodig?
De overheid wil dat we allemaal steeds meer afval scheiden en recyclen. De overheid heft belasting op het verbranden van restafval. Die belasting zal steeds hoger worden. Door afval goed te scheiden houden we minder restafval over. En hoeft er dus minder belasting te worden betaald. Het wordt dus duurder als we veel restafval overhouden. Afval scheiden is daarmee belangrijk voor milieu en portemonnee.

7. Hoe kan ik het restafval verminderen?
Door zoveel mogelijk van uw afval te scheiden. Twijfelt u in welke container u bepaald afval moet gooien? Op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal ziet u precies welk afval in welke container hoort.

 8. Wat kan ik doen tegen voedselverspilling?
Jaarlijks gooien wij 135 kilogram voedsel weg per persoon. Ga niet boodschappen doen met een lege maag, uit onderzoek blijkt dat wij dan meer inkopen doen. Maak vooraf een boodschappenlijstje en wees alert op de houdbaarheidsdata. Let ook op de first in first out in de voorraadkast. Weeg en meet de juiste porties af en maak verse producten op tijd op. Toch teveel gekookt? Vries het in.