Honden

Een hond, iets voor u?

Denkt u erover na om een hond aan te schaffen? Kiest u dan bewust, er komt heel wat kijken bij de verzorging van een hond. Wilt u een beeld krijgen van wat een hond voor een dier is en welke verzorging hij nodig heeft?

Kijk dan op eenhondvoormij.nl.

Weet welke hond u aanschaft

Wees u ervan bewust dat elke hond een eigen karakter en behoefte heeft. Kies weloverwogen een ras dat past bij u. Alle informatie hierover kunt u vinden op de site van het LICG.

Opgevoede honden

Het is uw verantwoordelijkheid om uw hond goed op te voeden, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. U kunt hulp krijgen bij de opvoeding van uw hond bij een hondenschool. 

Uitlaat- en losloopzones

Het college van burgemeester en wethouders heeft geen uitlaat- en losloopzones vastgesteld. Binnen de bebouwde kom dient u de hond aangelijnd uit te laten. Buiten de bebouwde kom is het wel toegestaan om uw hond los te laten lopen.
Hierbij geldt een aandachtspunt:

  • Lijn je hond aan als je een ander zijn/haar hond aanlijnt/aangelijnd heeft.

Let op als u met uw hond gaat wandelen tussen maart en augustus. Zorg dat u geen broedende vogels stoort. Lijn uw hond aan als dat nodig is. 

Opruimplicht

De opruimplicht betekent dat u de hondenpoep onmiddellijk moet opruimen als u de hond uitlaat. Houdt u zich niet aan de opruimplicht, dan krijgt u een boete van € 140. Er is 1 uitzondering:

  • De opruimplicht geldt niet voor eigenaren van geleidehonden en sociale hulphonden

Aanlijnplicht

In Noord-Beveland geldt een aanlijnplicht voor honden binnen de bebouwde kom. Voor het niet aanlijnen van honden geldt een boete van € 95 voor de eigenaar of houder van de hond. Net als bij de opruimplicht controleren politie en handhavers van de gemeente Noord-Beveland of degene die de hond uitlaat zich houdt aan de aanlijnplicht.

Meld gevaarlijke honden

Samen met u willen we voorkomen dat honden mensen of andere dieren verwonden. Meldt u het als een hond een gevaarlijke situatie (heeft) veroorzaakt. Bel 14 0113 of stuur een mail naar info@noord-beveland.nl.

Gecoupeerde oren of staart: meld het

Wilt u een hond melden met gecoupeerde oren of staart? Bel dan 14 0113 of mail naar info@noord-beveland.nl. Wij noteren de melding en geven het door aan de politie.
De politie gaat de meldingen onderzoeken: heeft de eigenaar schuld aan het couperen? Het couperen van honden is ernstige dierenmishandeling.
Honden die gecoupeerde oren en staart hebben en in beslag worden genomen of in het asiel worden achtergelaten, krijgen een tweede leven. In het hondenpaspoort staat dan vermeld dat ze gecoupeerd zijn. Er lopen dus ook gecoupeerde honden op straat, waarvan de eigenaar geen blaam treft.

Meld honden die prikband dragen

Sinds 1 juli 2018 is het verboden om een hond een prikband te laten dragen. Volgens de Wet dieren is dit een vorm van dierenmishandeling. Prikbanden zijn halsbanden met daaraan scherpe punten, meestal van metaal of plastic, bedoeld om de hond een pijnprikkel te geven.
Wilt u een hond melden die een prikband draagt? Bel de gemeente, telefoon 14 0113 of mail naar info@noord-beveland.nl. Wij geven het door aan de politie, die de melding gaat onderzoeken.