Kats

Geschiedenis

Het dorp Kats, in het zuidoosten van Noord-Beveland, dateert uit 1598. Er heeft al eens eerder een Kats bestaan. In een middeleeuwse oorkonde wordt het genoemd als Suburchdike. Er zouden dus banden bestaan hebben tussen Kats en Souburg. Historici gaan ervan uit dat de kerk van Kats inderdaad afhankelijk was van die van Souburg, die toendertijd zeer belangrijk was. Het is aannemelijk dat deze kerkelijke afhankelijkheid ook economische afhankelijkheid betekende. Het middeleeuwse Kats was een welvarend dorp, met een drukbezochte haven. In 1530 ging dit Kats echter door stormvloeden verloren.

Het nieuwe Kats is planmatig ontwikkeld, met een Voorstraat beginnend bij de oprit van de vroegere haven en uitlopen op de kerk.

De plaatsnaam Kats is vermoedelijk een voortzetting van de familienaam Kats, in een oorkonde uit 1209 vermeld als Caths. Blijkbaar was het geslacht Caths in de middeleeuwen eigenaar van de plaats.

Ontwikkeling

Het dorp ontwikkelde zich maar langzaam. In 1609 staan er slechts 7 huisjes. In 1629 staan er pas 20 huisjes en een molen. Het duurt tot 1659 voordat een predikant de hervormde gemeente kon 'beginnen'. Nu is het een volwaardig dorp met een betrokken dorpsgemeenschap en ca 450 inwoners.

Bezienswaardigheden

In Kats is de Kerk uit 1687 bewaard gebleven. Deze kunt u natuurlijk altijd bezoeken. De Katse Plaat is een natuurreservaat van 6 ha, gelegen in de Oosterschelde (Vereniging tot behoud van natuurmonumenten in Nederland).

Bronnen

  • M.P. de Bruin, M.H. Wilderom (1961), Tussen afsluitdammen en deltadijken I Noord-Beveland
  • L. van Driel, A. Steketee (1995), Zeeuwse plaatsnamen
  • Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Encyclopedie van Zeeland