Nieuwsbrief voor ondernemers mei 2024

Fietsweken Noord-Beveland 2024

De gemeente heeft fietsen en fietsactiviteiten hoog op de agenda staan. Daarom organiseert zij met anderen van 23 mei tot en met 8 juni de fietsweken. 

Inspireren en motiveren

Het doel is vooral om onze inwoners te inspireren en te motiveren om gezond en sportief bezig te zijn. Het streven naar een gezonde levensstijl waarbij het plezier in bewegen voorop staat is daarbij belangrijk. De gemeente hoopt ook weer genomineerd te worden voor de verkiezing van beste fietsgemeente, een tweejaarlijkse waardering door de fietsersbond. 

Tijdens de fietsweken (van 23 mei tot en met 8 juni) worden er diverse activiteiten georganiseerd, voor jong en oud. Voor de jongere inwoners organiseren we dikke bandenraces en voor oudere inwoners ligt de focus op lang en veilig op de fiets zitten, bijvoorbeeld door het programma ‘doortrappen’ vorm te geven. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.

De fietsweken worden afgetrapt met de tijdrit van de 25e wielerronde van Noord-Beveland, inmiddels een klassieker op Noord-Beveland. Op 6 juni rolt de ZLM tour grotendeels over ons eiland, met als hoogtepunt de finish in Wissenkerke. En zo worden de weken uitgetrapt met de Ride for the Roses, die op 8 juni ons eiland met twee toertochten aandoet. 

Meer weten over de fietsweken en het programma? Stichting Wielerronde Noord-Beveland, MTB Netwerk Noord-Beveland en de Gemeente Noord-Beveland hebben de handen ineengeslagen deze fietsevenementen van de grond te krijgen. www.noord-beveland.nl/fietsweken-23-mei-tot-en-met-8-juni

Van As Bloemen te Kamperland

Op dinsdag 19 maart jl. bezochten wethouder Van der Maas en bedrijfscontactfuntionaris Janet Janssen Daalen Erwin en Marja van As, van Van As Bloemen. Het bedrijf is gevestigd op het Rip in Kamperland, tegenover het winkelcentrum aan de Ruiterplaatweg. 

Erwin en Marja vertellen gepassioneerd over hun vak. Vroeger vond alles plaats op en rond de veiling. Erwin begon zo’n 30 jaar geleden ‘in de bloemen’ bij zijn oom en al snel startte hij een bedrijf voor zichzelf, samen met zijn broer. Uiteindelijk gingen ze beiden hun eigen weg. Onder de naam Flor’as Fleurs et Plantes reden meerdere vrachtauto’s vol bloemen en planten een vaste route door Frankrijk. Hier konden dan de afnemers in de vrachtauto zelf hun producten uitzoeken en kopen. 

Erwin geeft aan dat het om een snel veranderende markt gaat. De interesse om op deze manier te kopen is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. Er rijdt hiervoor nu dan ook nog maar één vrachtauto naar Frankrijk. De rest van de handel vindt online plaats. Men bestelt via de webshop. Wat niet is veranderd is dat de inkoop nog steeds hoofdzakelijk via de veiling Royal Floral Holland loopt. Maar de afmijnzalen zijn al lang verdwenen. 

De bloemen en planten worden na inkoop naar Kamperland getransporteerd. Hier gaan ze de koelcel in en hier vindt ook het orderpikken plaats. Dit is veel minder foutgevoelig dan wanneer dit bij de veiling zou gebeuren. 

De zoon van Erwin en Marja werkt ook in het bedrijf en neemt een groot deel van de in- en verkoop voor zijn rekening. Het is hard werken in een onzekere markt. En zeker geen 8 tot 17 uur baan. Maar dit maakt het plezier in het werk er niet minder om. 

Van As Bloemen

Wethouder van der Maas feliciteert jonge ondernemers uit Kortgene

Onlangs zijn de eigenaren van restaurant Rozewied in Kortgene bekroond met twee mooie eervolle vermeldingen. Een ervan is de verkiezing van de PZC tot beste restaurant van Zeeland. De andere, nog belangrijkere, is de scorestijging in de Gault&Millau, een toonaangevende horecagids van sterrenrestaurants in Nederland. Een mooie erkenning van hun uitzonderlijke talent en unieke culinaire ervaring.

De eigenaren Noëmie Haentjens en Ferdy van Rijswijk kregen van wethouder Van der Maas een bloemetje om hen te feliciteren. De wethouder sprak uit dat hij het bijzonder knap vond dat zij sinds de oprichting van Rozewied in januari 2023 al zoveel onderscheidingen hebben ontvangen.

Ferdy en Noëmi geven nog aan dat er best wat gasten komen eten die ook graag willen blijven slapen. Zij worden door hen doorverwezen naar de verschillende overnachtingsmogelijkheden die er in Kortgene op loopafstand zijn. Zo profiteren ook andere ondernemers mee. En niet zelden gebeurt het dat mensen die alleen willen slapen, later nog eens terug willen komen naar Noord-Beveland om het eiland verder te verkennen. Hoe mooi is dat!

Wethouder van der Maas overhandigt bloemen

Zeeuws Economisch Bericht

Het Zeeuws Economisch Bericht is een uitgave van de Provincie Zeeland, Impuls Zeeland, Zeeland en het HZ Kenniscentrum Ondernemen & Innoveren. Klik hieronder voor het Zeeuws Economisch Bericht van april. 

Nieuwsbrief Zeeuws Economisch Bericht 007 (PDF - 2MB)

 

Save the date: Biobased Versnellingsdag 2024

Op donderdag 4 juli organiseert Biobased Innovation Gardens wederom de Biobased Versnellingsdag. Op deze dag laten ze u zien welke producten er al biobased geproduceerd worden en natuurlijk nemen ze u mee naar de basis van alles, de planten!

Textiel, verpakkingen, cosmetica en natuurlijk bouwmaterialen zullen in de spotlights gezet worden. Inspirerende sprekers vanuit het bedrijfsleven nemen u mee in hun keuze om te werken met biobased producten. Ook nemen ze u mee in onze onderzoeksresultaten vanuit de Biobased Innovation Garden.

Het samenbrengen van producten en gebruikers in de biobased economy blijft belangrijk. Vandaar dat Biobased Innovation Garden op deze versnellingsdag u wederom van harte uitnodigt om uw producten te promoten op de standhoudersmarkt. Er zijn aan deze dag geen kosten verbonden.

Wilt u als standhouder aanwezig zijn? Mail dan naar cvansluijs@proefboerderij-rusthoeve.nl