Rijbewijs aanvragen

Algemeen

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Of is uw rijbewijs bijna verlopen? Vraag een (nieuw) rijbewijs aan bij de gemeente.

Beschrijving

  • Een rijbewijs moet persoonlijk aangevraagd en opgehaald worden.
  • Meestal kunt u het rijbewijs na 5 werkdagen bij ons ophalen. Kunt u hier niet op wachten, doe dan een spoedaanvraag. Dit is wel duurder dan een reguliere aanvraag.
  • Soms moet u een eigen verklaring van het CBR invullen. 
  • Spoedaanvraag? Wanneer u vóór 14.00 uur een spoedaanvraag doet, ligt het rijbewijs de eerstvolgende werkdag klaar.
  • Buitenlands rijbewijs omwisselen? Dit duurt langer dan een normale rijbewijsaanvraag.

Rijbewijs beschadigd of onleesbaar?

Is uw rijbewijs beschadigd of onleesbaar geraakt, dan moet u deze laten vervangen. U krijgt dan een rijbewijs dat geldig is tot dezelfde datum als uw oude rijbewijs.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
U kunt (afhankelijk van het land waar uw rijbewijs vandaan komt) uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
Uw buitenlandse rijbewijs moet dan wel nog geldig zijn.

Geldig buitenlands rijbewijs

Heeft u een rijbewijs uit een van de landen van de EU of EVA? Dan kunt u nog tot 10 jaar na afgifte van het rijbewijs ermee blijven rijden in Nederland. Voor een rijbewijs dat is afgegeven op of na 19 januari 2013 is dit zelfs 15 jaar.

Heeft u een rijbewijs uit een land buiten de EU/EVA of uit de voormalige Nederlandse Antillen? Dan kunt u hiermee nog maximaal 185 dagen blijven rijden. De periode gaat in op de datum dat u zich inschrijft in een Nederlandse gemeente. In deze periode moet u een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Wat kost het?

Aanvraag rijbewijs € 51,10.  Spoedaanvraag rijbewijs kost € 39,65 extra. De kosten voor een gezondheidsverklaring (indien nodig) vindt u op de website van het CBR.

Wat moet ik meenemen?

Bij het aanvragen van een rijbewijs neemt u mee:

  • Uw huidige rijbewijs (bij verlenging of schade).
  • Is het een eerste aanvraag of is het huidige rijbewijs kwijt? Neem dan uw identiteitskaart of paspoort mee om u te legitimeren.
  • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Bij vermissing in het buitenland, het proces-verbaal van de plaatselijke politie.

Pasfotoautomaat gemeentehuis

In het gemeentehuis in Wissenkerke is een pasfotoautomaat aanwezig. Dit is een zelfbedieningsautomaat. Daarmee kunt u zelf uw pasfoto laten maken. De kosten zijn € 9,- voor 5 foto's. U kunt dit contactloos betalen.

Inloggen met uw rijbewijs

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.