Veel gestelde vragen over Oekraïne

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne geeft de gemeente Noord-Beveland algemene informatie en antwoorden op veel gestelde vragen uit de gemeente.

Veel gestelde vragen Oekraïne

In het gebouw van de oude Mavo aan de Julianastraat in Wissenkerke en de naastgelegen woning worden 31 ontheemden opgevangen.

In Kortgene is in de Vliethoeve plaats voor circa 25 Oekraïense ontheemden. 

Op deze website vindt u een overzicht met actuele cijfers over de opvang van Oekraïense ontheemden in Zeeland: www.opvanginzeeland.nl 

Er worden geen extra jodiumtabletten uitgedeeld. De situatie in Oekraïne geeft geen extra aanleiding om de tabletten in huis te halen. Jodiumtabletten moet je pas innemen na een besluit van de minister, op basis van advies van de experts van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Dus wanneer die daartoe aanleiding zien. Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website van de rijksoverheid.

In Nederland hebben wij een systeem van waarschuwings- en alarmeringspalen (luchtalarm). Deze palen worden iedere eerste maandag van de maand getest om 12.00 uur. Een test duurt 1 minuut en 26 seconden. Als de palen op een ongebruikelijk tijdstip of langer dan tijdens een test afgaan, blijf dan binnen, sluit ramen en deuren en zet radio en televisie aan voor meer informatie.

Hebt u dringend medische zorg nodig in Nederland en hebt u daarvoor (nog) geen verzekering? De kosten van zorg worden vergoed als het gaat om zorg die niet uitgesteld kan worden. Bijvoorbeeld bij een levensbedreigende ziekte. De vergoeding komt uit een speciale regeling voor mensen zonder verzekering. Uw arts of behandelaar vraagt de vergoeding voor de kosten aan. Via de website van het CAK vindt u meer informatie hierover.

Zorg geleverd  aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed uit de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Het zorgpakket van de RMO is vrijwel gelijk aan het zorgpakket voor asielzoekers (RMA). ZorgKiezer geeft via deze pagina meer informatie.

Veel mensen willen goederen en kleding doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is hartverwarmend! Dit is mogelijk bij onze winkel Kleding & Meer aan de Veerweg 157 in Kamperland. Neem hiervoor contact op met An Butter van de gemeente Noord-Beveland (bereikbaar op dinsdag en donderdag) via 14 0113.

U kunt uw vraag/vragen mailen naar vragen@noord-beveland.nl

Als zij staan ingeschreven bij de gemeente komen zij mogelijk in aanmerking voor leefgeld.

De website Opvang in Zeeland is ontwikkeld om inzicht te geven in de cijfers van de opvang van ontheemden uit Oekraïne: Home - Opvang in Zeeland. U vindt er actuele cijfers over:

  • De gemeentelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Zeeland en per gemeente (beweeg met muis over kaartje). De particuliere opvang is in de cijfers niet meegenomen
  • De opvang van asielzoekers in reguliere opvanglocaties en noodopvanglocaties in Zeeland
  • Het aantal geplaatste statushouders in Nederland

De cijfers worden dagelijks geactualiseerd. De capaciteit en bezetting worden landelijk aangeduid met de term ‘bedden’.

Mail uw vraag dan naar oekraine@noord-beveland.nl.

U kunt ook de volgende websites bezoeken voor meer informatie over het onderwerp.

Het Rode Kruis heeft twee landelijke nummers geopend: één voor hulpvragers en hulpaanbieders met vragen in het Nederlands. Het telefoonnummer van deze hulplijn is  070 44 55 888 .

Daarnaast kunt u via WhatsApp vragen stellen in het Oekraïens en Engels en krijgt u antwoord terug in de taal waarin het bericht wordt gestuurd. Deze hulplijn is te bereiken via  06 4815 8053 .