Veel gestelde vragen over Oekraïne

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne geeft de gemeente Noord-Beveland algemene informatie en antwoorden op veel gestelde vragen uit de gemeente.

Veel gestelde vragen Oekraïne

Op nederlandvoorvluchtelingen.nl maakt VluchtelingenWerk inzichtelijk waar men met vraag en aanbod terecht kan. Ook is hier actuele informatie te vinden over de opvang van Oekraïners.

In de regio bereiden we ons voor op de opvang van vluchtelingen. Ter voorbereiding inventariseren we mogelijke opvangplekken in onze gemeente. Bent u eigenaar van een locatie waar opvang mogelijk is? Neem dan contact met ons op via oekraine@noord-beveland.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens, locatiegegevens, aantal personen dat u op kunt vangen en voor welke periode. Zodra wij een concrete vraag hebben naar extra opvangplekken, dan nemen wij contact met u op.

U kunt ook contact opnemen met Takecarebnb, een organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Voor vluchtelingen met een asielvergunning (statushouders) is de logeerregeling beschikbaar. Dit betekent dat vluchtelingen in de periode dat zij wachten op woonruimte in de gemeente bij vrienden, familie of een gastgezin kunnen verblijven. Zij houden dan recht op basisvoorzieningen van het COA zoals weekgeld en de toegang tot medische zorg.

Via de organisatie takecarebnb.org kunnen particuliere aanbieders zich aanmelden. Op de website van VluchtelingenWerk vindt u meer informatie over het onderwerp.

We vinden het belangrijk om gastgezinnen en gevluchte mensen uit Oekraïne te informeren. Bijvoorbeeld over de inzet en opvang op scholen of over de toegang tot medisch hulp. Maar ook uit het oogpunt van veiligheid zijn we graag op de hoogte waar deze gevluchte mensen uit Oekraïne zich bevinden. Bent u momenteel een gastgezin? Of kent u gevluchte mensen uit Oekraïne? Laat dan vrijblijvend uw gegevens en de gegevens van deze mensen achter. U doet dit door te mailen naar oekraine@noord-beveland.nl.

Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Maar ze hebben wel opvang en voorzieningen nodig. Het is nog niet duidelijk welke rechten en plichten Oekraïense vluchtelingen straks precies krijgen. Het organiseren van de opvang van Oekraïners is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen.

Overheidsinstanties en hulporganisaties maken de komende tijd afspraken over wie welke rol op zich neemt in deze nieuwe situatie. Zo wordt de opvang op maat gemaakt voor Oekraïners die ervoor kiezen geen asiel aan te vragen.

Als gemeente inventariseren wij gebouwen die mogelijk in aanmerking komen als opvanglocaties en hoe deze mogelijk op korte termijn geschikt gemaakt kunnen worden voor de opvang van vluchtelingen.

In het gebouw van de oude Mavo aan de Julianastraat in Wissenkerke worden ongeveer 25 ontheemden opgevangen.

In Kortgene is in de Vliethoeve plaats voor 25 Oekraïense ontheemden.

Op deze website vindt u een overzicht met actuele cijfers over de opvang van Oekraiënse ontheemden in Zeeland: www.opvanginzeeland.nl 

Er worden geen extra jodiumtabletten uitgedeeld. De situatie in Oekraïne geeft geen extra aanleiding om de tabletten in huis te halen. Jodiumtabletten moet je pas innemen na een besluit van de minister, op basis van advies van de experts van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Dus wanneer die daartoe aanleiding zien. Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website van de rijksoverheid.

In Nederland hebben wij een systeem van waarschuwings- en alarmeringspalen (luchtalarm). Deze palen worden iedere eerste maandag van de maand getest om 12.00 uur. Een test duurt 1 minuut en 26 seconden. Als de palen op een ongebruikelijk tijdstip of langer dan tijdens een test afgaan, blijf dan binnen, sluit ramen en deuren en zet radio en televisie aan voor meer informatie.

Hebt u dringend medische zorg nodig in Nederland en hebt u daarvoor (nog) geen verzekering? De kosten van zorg worden vergoed als het gaat om zorg die niet uitgesteld kan worden. Bijvoorbeeld bij een levensbedreigende ziekte. De vergoeding komt uit een speciale regeling voor mensen zonder verzekering. Uw arts of behandelaar vraagt de vergoeding voor de kosten aan. Via de website van het CAK vindt u meer informatie hierover.

Zorg geleverd  aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed uit de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Het zorgpakket van de RMO is vrijwel gelijk aan het zorgpakket voor asielzoekers (RMA). ZorgKiezer geeft via deze pagina meer informatie.

Veel mensen willen goederen en kleding doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is hartverwarmend! Kijk op Spullen doneren voor vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl) voor meer informatie over wat er nodig is en waar het ingeleverd kan worden. 

Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555. Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

U kunt uw vraag/vragen mailen naar vragen@noord-beveland.nl

Mail uw vraag dan naar oekraine@noord-beveland.nl.

U kunt ook de volgende websites bezoeken voor meer informatie over het onderwerp.

Het Rode Kruis heeft twee landelijke nummers geopend: één voor hulpvragers en hulpaanbieders met vragen in het Nederlands. Het telefoonnummer van deze hulplijn is  070 44 55 888 .

Daarnaast kunt u via Whatsapp vragen stellen in het Oekraïens en Engels en krijgt u antwoord terug in de taal waarin het bericht wordt gestuurd. Deze hulplijn is te bereiken via  06 4815 8053 .

Als zij staan ingeschreven bij de gemeente komen zij mogelijk in aanmerking voor leefgeld.

Neem contact op met de gemeente via oekraine@noord-beveland.nl.

De website Opvang in Zeeland is ontwikkeld om inzicht te geven in de cijfers van de opvang van ontheemden uit Oekraïne: Home - Opvang in Zeeland. U vindt er actuele cijfers over:

  • De gemeentelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Zeeland en per gemeente (beweeg met muis over kaartje). De particuliere opvang is in de cijfers niet meegenomen
  • De opvang van asielzoekers in reguliere opvanglocaties en noodopvanglocaties in Zeeland
  • Het aantal geplaatste statushouders in Nederland

De cijfers worden dagelijks geactualiseerd. De capaciteit en bezetting worden landelijk aangeduid met de term ‘bedden’.