6 Blauwe Vlaggen en 1 Groene Wimpel in Noord-Beveland

Ook dit jaar doet gemeente Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen gemeente Noord-Beveland ontvingen 5 jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan 1 met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand ontving een Blauwe Vlag. 

Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De uitreiking vond vandaag plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein, waar vertegenwoordigers van de gecertificeerde locaties trots hun vlaggen in ontvangst namen.

Wat is de Blauwe Vlag?

De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens, toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu & duurzaamheid, informatie & educatie, onderhoud & voorzieningen en veiligheid. Voor gemeente Noord-Beveland belangrijke uitgangspunten waar we ons actief voor inzetten.

Blauwe Vlaggen in Noord-Beveland

Binnen gemeente Noord-Beveland zijn 6 Blauwe Vlaggen uitgereikt. Één van deze vlaggen ging naar een strand, namelijk het Banjaardstrand. Dit strand behoort al jaren tot één van de mooiste stranden van Nederland. Het strand is ook meermaals benoemd tot Schoonste Strand. Wethouder Van der Maas is bijzonder trots op deze waarderingen: “Het Banjaardstrand weerspiegelt gemeente Noord-Beveland. Een fijne plek om te recreëren, toegankelijk voor ieder en met hoogwaardige voorzieningen. Om opnieuw een Blauwe Vlag te ontvangen bevestigt dat we goed bezig zijn met het Banjaardstrand. ” 

De andere 5 vlaggen gingen naar jachthavens: WSV Noord-Beveland, Marina Kamperland, Jachthaven Roompot Marina, Van der Rest Nautic Marina en de Delta Marina. Stuk voor stuk jachthavens die positief bijdragen aan duurzaamheid, veiligheid en educatie. Wat betekent dit concreet? Een aantal voorbeelden van criteria waar deze Noord-Bevelandse jachthavens aan voldoen waardoor ze de Blauwe Vlag hebben ontvangen: schone kades, voldoende hygiënische sanitaire voorzieningen, het juist scheiden van afval en afvalwater en het waarborgen van veiligheid door materialen en reglementen. 

Groene Wimpel in Kortgene

Onder de Blauwe Vlag jachthavens zijn er 30 beloond met de Groene Wimpel; een extra erkenning voor ondernemers die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Jachthaven Delta Marina in Kortgene mocht, net als vorig jaar, de Groene Wimpel ontvangen. Dat betekent dat deze jachthaven extra stappen zet op het gebied van milieubeheer en duurzaamheidsinitiatieven, wat bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst voor de waterrijke omgeving van Noord-Beveland. 

Voor meer informatie over de stranden en jachthavens met een Blauwe Vlag (en Groene Wimpel) kunt u de website raadplegen: www.blauwevlag.nl.