Extra middelen voor bibliobussen in Noord-Beveland

De gemeente Noord-Beveland ontvangt een eenmalige specifieke uitkering van de overheid voor uitbreiding van de dienstverlening van de bibliobussen. 

Vanaf 2025 komt er een zorgplicht voor gemeenten en provincies om de toegang tot de openbare bibliotheek te waarborgen. Iedere inwoner heeft dan recht op een goed bereikbare volwaardige openbare bibliotheek. Daarvoor wordt de Bibliotheekwet aangepast. Bibliotheken zijn allang niet meer de plek om alleen boeken uit te lenen, een volwaardige bibliotheek is er bijvoorbeeld ook voor taalcursussen en computertrainingen voor beginners. En om culturele activiteiten, voorleesmiddagen, inloopkoffie of belastingspreekuren te organiseren.

Bibliobussen

Noord-Beveland heeft geen fysiek bibliotheekgebouw maar maakt gebruik van bibliobussen. De dienstverlening in deze bussen wordt met het toekennen van deze uitkeringen uitgebreid. Zo krijgt de maatschappelijke functie van de bibliotheek, naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, meer aandacht op Noord-Beveland. 

Extra middelen

Om te zorgen dat de extra middelen goed besteed worden, is gemeente Noord-Beveland in gesprek gegaan met de basisscholen en de jeugdraad. Er zijn nu extra middelen voor de basisscholen, de jeugd, ontmoetingsactiviteiten voor diverse doelgroepen.

Het plan van aanpak van Noord-Beveland bevat onder meer:

  • Extra educatieve ondersteuning bij taalontwikkeling op scholen door de Zeeuwse Bibliotheek;
  • Voor alle 4 de scholen is er budget voor een nieuwe collectie boeken;
  • Voor alle 4 de scholen budget voor het inrichten van een eigen leeshoek;
  • Er is budget voor ontmoeting en cultuur voor diverse doelgroepen;
  • Er is budget voor cultuur en jeugd van 12 tot 18 jaar.

Zo kunnen we met de subsidie van het Rijk zeker meer doen voor onze inwoners.