Oekraïne

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne geeft de gemeente Noord-Beveland algemene informatie en antwoorden op veel gestelde vragen uit de gemeente.

Algemene informatie

Veel informatie vindt u op de officiële pagina van de Rijksoverheid en op de website van vluchtelingenwerk. De meest actuele informatie leest u op:

Het Rode Kruis heeft twee landelijke nummers geopend: één voor hulpvragers en hulpaanbieders met vragen in het Nederlands. Het telefoonnummer van deze hulplijn is  070 44 55 888 .

Daarnaast kunt u via Whatsapp vragen stellen in het Oekraïens en Engels en krijgt u antwoord terug in de taal waarin het bericht wordt gestuurd. Deze hulplijn is te bereiken via  06 4815 8053 .

Veel gestelde vragen vindt u onderaan de pagina.

Gegevens achterlaten

We vinden het belangrijk om gastgezinnen en gevluchte mensen uit Oekraïne te informeren. Bijvoorbeeld over de inzet en opvang op scholen of over de toegang tot medisch hulp. Maar ook uit het oogpunt van veiligheid zijn we graag op de hoogte waar deze gevluchte mensen uit Oekraïne zich bevinden. Bent u momenteel een gastgezin? Of kent u gevluchte mensen uit Oekraïne? Laat dan uw gegevens en de gegevens van deze mensen achter. U doet dit door te mailen naar oekraine@noord-beveland.nl.

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen die in de gemeente Noord-Beveland verblijven moeten zich inschrijven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Noord-Beveland. Let op: maak hiervoor een afspraak om aan de balie langs te komen. Alle personen (ook kinderen) moeten meekomen op de afspraak. Ook is het van belang om een paspoort of andere documenten zoals een geboorteakte mee te nemen van alle personen die zich willen inschrijven. Heeft u deze documenten niet? Dan zullen we aan de balie met u bespreken hoe de inschrijving alsnog kan plaatsvinden. 

Voor vragen over inschrijving kunt u mailen naar vragen@noord-beveland.nl.

Maak een afspraak 

Make an appointment for registration 

Inventarisatie extra opvangplekken

De vraag naar opvangplekken neem toe. Ter voorbereiding inventariseren we mogelijke opvangplekken in onze gemeente.  Bent u eigenaar van een leeg (bedrijfs)pand of locatie waar opvang mogelijk is? Neem dan contact met ons op via oekraine@noord-beveland.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens, locatiegegevens, aantal personen dat u op kunt vangen en voor welke periode. U wordt vervolgens teruggebeld door een medewerker van de gemeente.

Tolken gezocht en Taalcafé

Voor verschillende activiteiten zijn we nog op zoek naar tolken. Bent u een tolk of kent u een tolk? Neem dan contact met ons op via oekraine@noord-beveland.nl.

Iedere woensdag vindt een Taalcafé plaats met tolken van 18.30 tot 20.00 uur in Zaal onder de Toren  in Wissenkerke.

Onderwijs

De kinderen die vanuit Oekraïne gevlucht zijn en in Nederland verblijven hebben recht op onderwijs, maar bovenal is het op dit moment belangrijk om een veilige plek te bieden, waarbij er ruimte is om met andere kinderen te spelen en iets van regelmaat op te pakken. 
Het onderwijs aan deze kinderen kan het beste georganiseerd worden binnen de bestaande structuren van het nieuwkomersonderwijs. Op de Bevelanden organiseren de scholen dit op de volgende manier:

  • Kinderen tot zes jaar worden opgevangen op de basisscholen in de huidige woonplaats van de kinderen. 
  • Kinderen tussen 6 en 12 jaar gaan naar de taalklassen(nieuwkomersonderwijs). Albero organiseert deze klassen in samenwerking met de verschillende besturen. 
  • Kinderen vanaf 12 jaar gaan naar internationale schakelklassen (ISK's).
  • Vanuit Noord-Beveland wordt er met het openbaar vervoer gereisd naar de Internationale Schakelklas in Middelburg. Vanaf het nieuwe schooljaar 2022/2023 ontvangen de ouder(s)/verzorger(s) van Oekraïense kinderen tussen de 12 en 18 jaar, die naar de Internationale Schakelklas gaan, een vergoeding voor de kosten van openbaar vervoer.
  • De vergoeding voor deze reiskosten wordt achteraf verrekend. De Internationale Schakelklas geeft op de laatste dag van de maand aan de gemeente een overzicht van de leerlingen die aanwezig zijn geweest. De gemeente maakt de vergoeding na controle over.

Op basisschool De Vliete in Wissenkerke is gestart met de taalklas. Deze taalklas wordt begeleid door de experts van de taalklas van de Tweemaster. Er is een gemeubileerd lokaal, waar nu geen groep in zit dat hiervoor gebruikt wordt.

Aanmelden

Het is de bedoeling dat de Oekraïense kinderen worden aangemeld op school. Voor de taalklas kan dit bij Willemijn Mondeel, directeur van De Vliete in Wissenkerke via w.mondeel@alberoscholen.nl of telefoonnummer 0113 371 463.

Voor de Internationale Schakel Klas (ISK) kan aanmelden via de contactpersonen Astrid de Jong (xajg@iskw.nl) en Annemarie Verburg (xvrg@iskw.nl) of per telefoonnummer 0118 650540.

Kleding & Meer in Kamperland

Door het enorme aanbod van kleding en allerlei andere spullen die wij ontvingen toen bekend werd dat er ook vluchtelingen uit de Oekraïne op Noord-Beveland waren is het idee ontstaan om dit ook op Noord-Beveland aan te bieden in plaats van e.e.a. door te geven aan instanties in Middelburg en/of Goes. Met hulp van vrijwilligers hebben wij in Kamperland een locatie, waar wij gebruik van mogen maken, zo goed mogelijk ingericht. Wij zijn geopend op afspraak, dus is er iets nodig schroom niet om contact op te nemen dit geldt ook als er andere vragen zijn m.b.t. de vluchtelingen. U kunt tijdens openingsuren  bellen met de gemeente Noord-Beveland 14 0113 of mailen naar oekraine@noord-beveland.nl. Vermeld daarbij Oekraïne en het komt bij de juiste persoon terecht.

Vaccinaties vrijwilligers en medewerkers opvang

Voor vrijwilligers en medewerkers die betrokken zijn bij de opvang van Oekraïners en de gastgezinnen wordt vrijwillig de mogelijkheid geboden zich (alsnog) te laten vaccineren tegen onder meer mazelen, rodehond en
polio. Het aanbod bestaat uit:

  • een dTP-vaccin (serie van 3 prikken) tegen difterie, tetanus en polio. Voor ongevaccineerde personen geboren na 1950; en/of
  • een BMR vaccin (1 prik) tegen bof, mazelen en rodehond. Voor ongevaccineerde personen geboren na 1965.

Dit aanbod is uitsluitend voor volwassenen, die geen gebruik hebben gemaakt van het Rijksvaccinatieprogramma (tot 18 jaar) en dus volledig
ongevaccineerd zijn voor deze ziekten. Heeft u hierover vragen of komt u mogelijk in aanmerking voor dit aanbod, dan kunt u een e-mail sturen naar vaccinaties@ggdzeeland.nl. Vermeld daarin uw naam, geboortedatum en telefoonnummer, zodat de GGD Zeeland contact met u kan opnemen. Vaccineren vindt plaats op het vaccinatiespreekuur van de GGD in Goes, Middelburg of Terneuzen en is afhankelijk van uw woonplaats. Gebruik
maken van dit vrijwillige aanbod is geheel kosteloos.

Veel gestelde vragen

Daarnaast hebben we een lijst met veel gestelde vragen voor u gemaakt.

Veel gestelde vragen

Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar oekraine@noord-beveland.nl. Het vaste aanspreekpunt over allerlei zaken omtrent de Oekraïense ontheemden is mevrouw Butter. Zij is op dinsdag en donderdag aanwezig op het gemeentehuis.