Oekraïne

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne geeft de gemeente Noord-Beveland algemene informatie en antwoorden op veel gestelde vragen uit de gemeente.

Algemene informatie

Veel informatie vindt u op de officiële pagina van de Rijksoverheid en op de website van vluchtelingenwerk. De meest actuele informatie leest u op:

Het Rode Kruis heeft twee landelijke nummers geopend: één voor hulpvragers en hulpaanbieders met vragen in het Nederlands. Het telefoonnummer van deze hulplijn is  070 44 55 888 .

Daarnaast kunt u via Whatsapp vragen stellen in het Oekraïens en Engels en krijgt u antwoord terug in de taal waarin het bericht wordt gestuurd. Deze hulplijn is te bereiken via  06 4815 8053 .

Veel gestelde vragen vindt u onderaan de pagina.

Gegevens achterlaten

We vinden het belangrijk om gastgezinnen en gevluchte mensen uit Oekraïne te informeren. Bijvoorbeeld over de inzet en opvang op scholen of over de toegang tot medisch hulp. Maar ook uit het oogpunt van veiligheid zijn we graag op de hoogte waar deze gevluchte mensen uit Oekraïne zich bevinden. Bent u momenteel een gastgezin? Of kent u gevluchte mensen uit Oekraïne? Laat dan uw gegevens en de gegevens van deze mensen achter. U doet dit door te mailen naar oekraine@noord-beveland.nl.

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen die in de gemeente Noord-Beveland verblijven moeten zich inschrijven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Noord-Beveland. Maak hiervoor een afspraak om aan de balie langs te komen. Alle personen (ook kinderen) moeten meekomen op de afspraak. Ook is het van belang om een paspoort of andere documenten zoals een geboorteakte mee te nemen van alle personen die zich willen inschrijven. Heeft u deze documenten niet? Dan zullen we aan de balie met u bespreken hoe de inschrijving alsnog kan plaatsvinden. 

Voor vragen over inschrijving kunt u mailen naar vragen@noord-beveland.nl.

Maak een afspraak 

Make an appointment for registration 

Inventarisatie extra opvangplekken

De vraag naar opvangplekken neem toe. Ter voorbereiding inventariseren we mogelijke opvangplekken in onze gemeente.  Bent u eigenaar van een leeg (bedrijfs)pand of locatie waar opvang mogelijk is? Neem dan contact met ons op via oekraine@noord-beveland.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens, locatiegegevens, aantal personen dat u op kunt vangen en voor welke periode. U wordt vervolgens teruggebeld door een medewerker van de gemeente.

Tolken gezocht

Voor verschillende activiteiten zijn we nog op zoek naar tolken. Bent u een tolk of kent u een tolk? Neem dan contact met ons op via oekraine@noord-beveland.nl.

Onderwijs

De kinderen die vanuit Oekraïne gevlucht zijn en in Nederland verblijven hebben recht op onderwijs, maar bovenal is het op dit moment belangrijk om een veilige plek te bieden, waarbij er ruimte is om met andere kinderen te spelen en iets van regelmaat op te pakken. 
Het onderwijs aan deze kinderen kan het beste georganiseerd worden binnen de bestaande structuren van het nieuwkomersonderwijs. Op de Bevelanden gaan de scholen dit op de volgende manier organiseren.

  • kinderen tot zes jaar worden opgevangen op de basisscholen in de huidige woonplaats van de kinderen. 
  • kinderen tussen 6 en 12 jaar gaan naar de taalklassen(nieuwkomersonderwijs). Albero organiseert deze klassen in samenwerking met de verschillende besturen. Albero zal tijdelijke voorzieningen voor deze taalklassen op verschillende plekken op De Bevelanden huisvesten. 
  • kinderen vanaf 12 jaar zullen naar internationale schakelklassen (ISK's) gaan.

Op basisschool De Vliete wordt hard gewerkt om alles in orde te krijgen om zo snel mogelijk te kunnen gaan starten met de taalklas. Deze taalklas zal begeleid worden door de experts van de taalklas van de Tweemaster. Er is een gemeubileerd lokaal, waar nu geen groep in zit dat hiervoor gebruikt kan worden.

Aanmelden
Het is de bedoeling dat de Oekraïense kinderen worden aangemeld op school. Voor de taalklas kan dit bij Willemijn Mondeel, directeur van De Vliete in Wissenkerke via w.mondeel@alberoscholen.nl of telefoonnummer 0113 371 463.

Voor de Internationale Schakel Klas (ISK) kan aanmelden via de contactpersonen Astrid de Jong (xajg@iskw.nl) en Annemarie Verburg (xvrg@iskw.nl) of per telefoonnummer 0118 650540.

Oproep schoolvervoer Oekraïens gezin
Voor een Oekraïens gezin uit Kamperland (Schotsman) zijn wij op zoek naar vrijwilligers die per auto met drie kinderen uit dit gezin willen rijden naar de taalklas in Wissenkerke (Basisschool de Vliete).
Dit betekent dat de kinderen in de ochtend naar school moeten worden gebracht en in de middag van school naar de woning in Kamperland (Schotsman). Uiteraard is een vergoeding mogelijk. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met oekraine@noord-beveland.nl via 0113-377377.

Oproep kinderen CSW Van de Perre of ISK
Oekraïense kinderen vanaf 12 jaar mogen binnenkort naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Middelburg. Deze school is vlakbij CSW Van de Perre gelegen. Wij zijn op zoek naar kinderen uit de gemeente Noord-Beveland die naar de ISK of CSW Van de Perre naar school gaan en die één of twee keer met Oekraïnse kinderen met het openbaar vervoer naar de ISK zouden willen gaan.
Vervolgens zouden de Oekraïense kinderen zelfstandig met het openbaar vervoer naar school kunnen. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met de gemeente via 14 0113 of oekraine@noord-beveland.nl

Kleding & Meer in Kamperland

Door het enorme aanbod van kleding en allerlei andere spullen die wij ontvingen toen bekend werd dat er ook vluchtelingen uit de Oekraïne op Noord-Beveland waren is het idee ontstaan om dit ook op Noord-Beveland aan te bieden in plaats van e.e.a. door te geven aan instanties in Middelburg en/of Goes. Met hulp van vrijwilligers hebben wij in Kamperland een locatie, waar wij gebruik van mogen maken, zo goed mogelijk ingericht. Wij zijn geopend op afspraak, dus is er iets nodig schroom niet om contact op te nemen dit geldt ook als er andere vragen zijn m.b.t. de vluchtelingen. U kunt tijdens openingsuren  bellen met de gemeente Noord-Beveland 14 0113 of mailen naar oekraine@noord-beveland.nl. Vermeld daarbij Oekraïne en het komt bij de juiste persoon terecht.

Veel gestelde vragen

Daarnaast hebben we een lijst met veel gestelde vragen voor u gemaakt.

Veel gestelde vragen

Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar oekraine@noord-beveland.nl.