Evenement organiseren

Algemeen

Een evenement is een gebeurtenis die voor het publiek toegankelijk is. Wilt u een evenement organiseren, zoals een braderie, optocht, feest, festival, popconcert, straatfeest, barbecue of sportwedstrijd? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan bij de gemeente. Ook als het evenement op eigen terrein plaatsvindt.

Het aanvragen van een evenementenvergunning kunt u doen via het formulier onderaan deze pagina.

Beschrijving

  • Vraag een evenementenvergunning ruim van te voren aan.
  • Bij de aanvraag van grote evenementen is een veiligheidsplan en zo nodig een verkeersplan verplicht.
  • Let op! Vindt uw evenement plaats in de zomerperiode (15 juni - 15 september) en is politietoezicht vereist, dan is het van belang uw evenement vóór 1 november van het voorgaande jaar bij de gemeente aan te kondigen. Uw evenement wordt dan meegenomen in de regionale afstemming van evenementen en de planning van politie.
  • Via onderstaande link doorloopt u eerst een checklist, waarna u direct een vergunning aan kunt vragen.

Evenement organiseren of vergunning aanvragen (met DigiD)

Incidentele festiviteit horeca

Voor een evenement dat u in een horecagelegenheid organiseert en dat meer geluid gaat opleveren dan anders, kan de horecaondernemer een melding voor een incidentele festiviteit indienen. De ondernemer kan dit maximaal twaalf keer per jaar doen. De festiviteit moet 14 dagen voor aanvang van de festiviteit zijn gemeld. Er zijn geen collectieve festiviteiten aangewezen waar de ondernemer gebruik van kan maken.

Incidentele festiviteit horeca melden

Hoe te regelen?

Bij de meeste evenementen heeft u ook een Drank- en Horecawet ontheffing nodig en mogelijk een vergunning die betrekking heeft op de Wet op de kansspelen (bijvoorbeeld bij loterijen). Vraag hiervoor een loterijvergunning aan. 

Procedure

U vraagt een evenementenvergunning ruim voor aanvang van het evenement aan. Het is echter aan te bevelen eerder contact met de gemeente op te nemen, aangezien bij grote en middelgrote evenementen tijd nodig is om afstemming te zoeken met bijvoorbeeld de politie en brandweer.